De Mondhygiene

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. De wortel van een tand of kies zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees zit goed vast aan het kaakbot en de tanden en kiezen.

Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit steunweefsel wordt het parodontium genoemd. De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep (hooguit 3mm).

Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen, flossen, stokeren, rageren en/of bij het eten.

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

U houdt uw tandvlees gezond door uw tanden en kiezen (of implantaten) perfect schoon te houden. In de mond zitten namelijk ontelbare hoeveelheden (en verschillende soorten) bacteriën. Deze hechten zich vast aan tanden en kiezen. Als u deze bacteriën niet weghaalt vormen ze samen met hun afvalproducten een laag op uw tanden en tandvlees. Die laag noemen we tandplaque: een zachte, kleverige laag met een witte of gele kleur. Na verloop van tijd verkalkt de tandplaque en wordt het tandsteen genoemd.

Als uw tanden of kiezen bedekt zijn met tandplaque en tandsteen zijn ze niet glad meer, maar hebben ze een ruw oppervlak. Dit ruwe oppervlak geeft bacteriën nog beter de kans om zich aan de tanden en kiezen te hechten. Als tandplaque langdurig langs de tandvleesrand blijft zitten reageert het tandvlees op de afvalproducten in de tandplaque door te gaan ontsteken. Deze tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd.

Het tandvlees wordt dan rood van kleur, gaat zwellen en ligt minder strak om de tanden of kiezen heen. Het bloedt tijdens het poetsen, tandenstokeren of rageren. Daarnaast kan het tandvlees tijdens aanraking en poetsen ook gevoelig en/of pijnlijk zijn.

Wanneer bij gingivitis geen goede mondhygiëne gehanteerd gaat worden kan de ontsteking uiteindelijk tot parodontitis leiden (ontsteking van het bot en bindweefsel rondom de tanden en kiezen).

 

Hoe wordt mijn tandvlees weer gezond?

Eenmaal gevormd is tandsteen zo hard dat u het zelf niet meer weg kunt krijgen, dit dient op professionele wijze verwijderd te door de mondhygiënist of tandarts. Nadat dit is gebeurd kunt u zelf, door op de juiste manier te poetsen en de juiste hulpmiddelen te gebruiken tussen tanden en kiezen, uw tandvlees weer gezond krijgen. Door de mond goed schoon te houden voorkomt u dat tandplaque de kans krijgt om het tandvlees te laten ontsteken en overgaat in parodontitis. Tijdens de behandeling bij de mondhygiënist kijkt hij of zij hoe u poetst en hoe u tussen uw tanden schoon maakt, en geeft tips om uw gebit effectiever schoon te maken. Hij of zij stuurt uw manier van poetsen bij, bekijkt welk hulpmiddel u het best kunt gebruiken tussen tanden en kiezen en laat zien op welke manier u dit kunt gebruiken. Daarnaast worden de tanden plaque en tandsteenvrij gemaakt en gepolijst zodat sneller herstel van het tandvlees optreedt.