Angstcoaching

Bij Mondzorg Schothorst hechten wij er enorm veel waarde aan dat u zich rustig voelt in de stoel. Wij weten dat rust niet het eerste is waar mensen aan denken bij een tandartsbezoek. Om die rust te vinden werken we met u samen om eventuele angst te verminderen. Omdat ieder mens uniek is, is ook de oorzaak voor het ontstaan van angst verschillend per persoon. Het ontwikkelen van een angst is een samenspel van verschillende factoren. Vaak wordt er in iemand zijn jeugd al een basis gelegd voor de manier waarop ze reageren op moeilijke situaties als ze wat ouder zijn.

Kinderen

Het voorkomen van angst voor de tandarts begint al op jonge leeftijd. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts bij controlebezoeken. Vanaf een jaar of 1 tot 1,5 doen ze al indrukken op, en vanaf hun tweede jaar kunnen ze na de controle bij u al even op schoot zitten in de tandartsstoel. Zo kunnen wij al even samen met u hun tanden poetsen bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind kan wennen aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat. Tot een jaar of drie tot vier is het prima om samen met één ouder in de stoel te zitten en daarna kunnen kinderen vaak heel goed alleen op de stoel. Hierdoor krijgen zij ook snel meer zelfvertrouwen. Bent u zelf angstig? Zorg er dan voor dat u uw kinderen nooit meeneemt als u zelf behandeld moet worden! Kinderen pikken de angst van een ouder feilloos op. Ze zullen dan zelf ook veel sneller een angst ontwikkelen. Want als papa of mama ergens bang voor is, zullen zij het ook wel moeten zijn…

Belangrijk voor het voorkómen van angst is dat je zegt wat je doet, en doet wat je zegt. Wij zullen bij een controle nooit zonder aankondiging iets doen, zoals een vulling maken of een kies trekken. Dit gebeurt altijd in overleg, en bij voorkeur op een andere dag. Ook leggen we bij elke afspraak eerst uit wat we die keer precies gaan doen. Wat u daaraan kan bijdragen als ouder is zorgen dat u geen valse beloftes doet, zoals “de tandarts doet niks” of “het doet geen pijn”. We doen namelijk wel degelijk wat, zoals kijken in de mond met een spiegel, tanden tellen of tanden poetsen. En als een behandeling wèl pijn doet kan uw kind zich verraden voelen. Als u zelf niet precies weet wat de tandarts of mondhygiënist gaat doen, vertel dit dan ook eerlijk aan uw kind. Spreek dan af dat u bij binnenkomst in de kamer aan ons vraagt wat we gaan doen tijdens het bezoek die dag. Zo liegt u niet tegen uw kind en behoudt u het vertrouwen.  Er is niets op tegen als u uw kind beloont als hij of zij zich flink heeft gehouden tijdens het tandartsbezoek.

Volwassenen

Bij volwassenen kan het natuurlijk zo zijn dat er al angst voor de tandarts is ontstaan in het verleden. Wij willen er graag voor zorgen dat ook deze mensen bij ons de praktijk binnen durven te stappen. Alleen dan kunnen we samenwerken aan het verminderen van de angst. Daarom willen wij graag weten of u angst heeft voor de tandarts. Laat ons dit weten bij het maken van een afspraak, zodat wij een notitie kunnen maken bij uw gegevens. Wij zullen dan samen met u uitzoeken waar de angst vandaan komt en bekijken of we deze kunnen verminderen door onze werkwijze op u aan te passen. Wij zorgen er graag voor dat u met een gerust hart in de stoel ligt. Ook tijdens de behandeling zal u meerdere malen gevraagd worden hoe het met u gaat, of u even wilt pauzeren of dat er misschien vragen zijn over de uit te voeren handelingen.

Wij zien u graag met een brede lach de praktijk te verlaten, maar ook zeker de volgende keer weer met die lach de praktijk binnen komen! Daarom willen wij er voor zorgen om er samen met u een angstloze behandeling van te maken.